6.9.2022

Työntekijän palkkaaminen

Uuden työntekijän palkkaaminen voi muuttaa yrityksesi. Olipa kyseessä sitten ensimmäinen työntekijä tai uuden jäsenen palkkaaminen nykyiseen tiimiin, on tärkeää löytää oikea henkilö, joka sopii tehtävään ja yritykseen, ja kehittää virallinen rekrytointiprosessi, joka on nopea, tehokas ja laillinen.

Oman rekrytointiprosessin luominen ja hallinnointi tyhjästä voi kuitenkin olla pelottavaa – etenkin ilman HR-tiimin apua.

Siksi olemme koonneet tämän kattavan oppaan, jossa esitellään työntekijöiden palkkaaminen rekrytoinnista ja haastatteluista aina tarjouksen tekemiseen ja yrityksellesi sopivan uuden työntekijän palkkaamiseen 13 yksinkertaisessa vaiheessa.

Merkkejä siitä, että työntekijän palkkaaminen on aiheellista

9 merkkiä siitä, että on aika palkata työntekijä
Pienemmissä yrityksissä työntekijät ovat usein monissa rooleissa, vaihtavat usein tehtävästä toiseen ja työskentelevät työnkuvansa ulkopuolella pysyäkseen mukana liiketoiminnan kasvussa. Vaikka tämä kyky työskennellä eri osastojen välillä on merkki joustavuudesta, kekseliäisyydestä ja tarmokkuudesta, se voi olla myös merkki siitä, että työntekijäsi ovat liian ahtaalla. Tämä ylikuormittuminen voi lopulta johtaa loppuunpalamiseen, alhaiseen tuottavuuteen ja tehottomuuteen yrityksessäsi.

Jos haluat pitää yrityksesi kasvussa ja ylläpitää korkeaa työntekijämoraalia, varo seuraavia merkkejä siitä, että on aika kasvattaa tiimiäsi:

 • Korkea työntekijöiden vaihtuvuus
 • epätavalliset piikit asiakasvalituksissa
 • Ylityökustannusten nousu
 • Usein tavoitteista jääminen jälkeen
 • Säännöllinen tarve pidentää määräaikoja
 • Kyvyttömyys ottaa vastaan uusia projekteja tai asiakkaita
 • Erikoisosaamisen tarve
 • Et ole pitänyt vapaata kuukausiin

Tiimin laajentamisen edut – Työntekijän palkkaaminen

Työntekijöiden palkkaaminen tarjoaa vertaansa vailla olevia mahdollisuuksia kasvattaa yrityksesi tuloja, kapasiteettia ja brändin tunnettuutta. Oikea uusi työntekijä voi myös:

1 .Viedä yrityksesi seuraavalle tasolle

Uusi työntekijä voi tuoda mukanaan taitoja, joiden kehittäminen vie vuosia, jolloin voit tavoitella uusia tulovirtoja, täyttää yrityksesi osaamisvajeet ja edistää nopeaa kasvua jo yhdellä palkkauksella.

2. Vapauttaa sinulle aikaa keskittyä tärkeimpiin tavoitteisiin.

Uuden työntekijän palkkaaminen antaa sinulle mahdollisuuden siirtää tehtäviä ja lisätä kaistanleveyttä, mikä lisää tuottavuutta ja vapauttaa sinulle ja tiimisi jäsenille aikaa keskittyä tärkeimpiin asioihin.

3. Tuo inspiraatiota ja näkökulmaa

Työntekijät, jotka tuovat mukanaan uusia ideoita ja tulevaisuuteen suuntautuneen lähestymistavan, voivat tuoda yritykseesi luovuutta ja innovaatiota, auttaa sinua tekemään kriittisiä parannuksia prosesseihin, tunnistamaan uusia mahdollisuuksia ja auttaa tiimiä näkemään asiat uudesta näkökulmasta edistyksen ja kasvun edistämiseksi.

Työntekijän palkkaaminen 13 vaihetta

1. Tee alkututkimus

Valmistaudu rekrytointiin tarkastelemalla samankaltaisia tehtävänkuvauksia ja skannaamalla pätevien hakijoiden ansioluetteloita, jotta ymmärrät, millaisia taitoja ja kokemusta sinunlaisissasi tehtävissä vaaditaan. Seuraa työelämän trendejä alueellasi ja toimialallasi, jotta voit tunnistaa suosituimmat työnimikkeet ja hakusanat, joita työnhakijat etsivät, ja vertaile palkkoja määrittääksesi oikean korvaustason tehtäväänne varten. Kilpailukykyisen työpaikkailmoituksen laatimisen pohjustamiseksi laadi luettelo uuden työntekijäsi keskeisistä työtehtävistä ja mieti, millaisia ominaisuuksia ihanteellisella hakijalla on.

2. Valitse hyvä klikkiotsikko

Julkaise ilmainen työpaikka Indeedissä käyttämällä selkeää ja ytimekästä työnimeä, joka sijoittuu korkealle hakutuloksissa ja houkuttelee päteviä hakijoita¹. Vältä muotisanoja kuten ”wizard”, ”rockstar” tai ”ninja”, sillä ehdokkaat eivät todennäköisesti etsi työpaikkaa näillä termeillä. Valitse sen sijaan tavallinen työnimike, jota työnhakijat etsivät. Esimerkiksi kuvaava nimike, kuten ”Full Stack Software Developer”, näkyy useammissa hakutuloksissa kuin ”Software Guru” tai ”Full Stack Wizard”.

Pro-vinkki: Työnimikkeet, joissa on enintään 80 merkkiä, saavat enemmän klikkauksia Indeedissa.

3. Luo erottuva työnkuvaus

Jos haluat kilpailla isompien yritysten kanssa, noudata selkeitä ja merkityksellisiä työnkuvauksia koskevia parhaita käytäntöjä.

Mieti, mitä ihannekandidaattisi todennäköisesti etsii, ja sisällytä nämä suositut avainsanat kuvaukseesi, jotta saat parhaan mahdollisen näkyvyyden.

Sisällytä tarkat kuvaukset työn vastuualueista, vaatimuksista ja palkkioista, jotta oikeat ehdokkaat hakeutuvat, ja pidä sävy keskustelevana, informatiivisena ja ystävällisenä.

Tutustu esimerkkeihimme työnkuvauksista, jotka auttavat sinua luomaan oman vakuuttavan työpaikkailmoituksen.

Katso lista tyypillisistä työhaastattelukysymyksistä

4. Tarkista hakijoiden ansioluettelot

Kun hakijoita on useita, on aika alkaa karsia hakijakuntaa heidän ansioluetteloidensa perusteella. Suodata pois hakijat, jotka eivät vastaa keskeisiä työn vaatimuksia, lähettämällä heille hylkäyssähköposti (Indeedissa on sisäänrakennettu hylkäysviesti, jonka voit lähettää napin painalluksella!). Jos haluat päättää, mitkä ansioluettelot kannattaa lisätä ”kyllä”- tai ”ehkä”-pinoon, etsi seuraavia vihjeitä, jotka kertovat hakijan motiiveista, kokemuksesta ja työtyylistä:

 • Hanki todisteet hakijan aiemmista saavutuksista.
 • Pitkä kokemus aiemmissa tehtävissä, vaikka työpaikkojen vaihtaminen voi olla yleistä toimialasta riippuen.
 • selkeä urakehitys
 • Huomio yksityiskohtiin (onko ansioluettelo täynnä kielioppi- ja kirjoitusvirheitä?).
 • Taidot ja kokemus, jotka on räätälöity työnkuvaa vastaaviksi.

Kun olet käynyt läpi ansioluettelot, ota yhteyttä parhaimpiin hakijoihin saadaksesi lisätietoja heidän pätevyydestään. Tämä auttaa sinua luomaan lyhyen luettelon parhaista ehdokkaista ja päättämään, kenen pitäisi edetä palkkaamisprosessissa. Voit lähettää sähköpostiviestejä saadaksesi lisätietoja ehdokkaiden kokemuksesta tai aloittaa puhelinseulontojen ja haastattelujen suunnittelun.

5. Haastattele parhaat ehdokkaasi

Kun haastattelet ehdokkaita, aloita nopealla 15-30 minuutin pituisella puhelinkeskustelulla, jossa selvitetään, täyttävätkö ehdokkaat perustyönkuvauksen, ja selvitetään, sopivatko he yhteen. Kutsu sitten vähintään kolme lupaavinta ehdokasta henkilökohtaiseen haastatteluun. Kysy strategisia kysymyksiä, jotka paljastavat heidän taitonsa ja pätevyytensä, tärkeät persoonallisuuden piirteensä sekä innostuksen tason tehtävää ja yritystä kohtaan.

Equal Employment Opportunity Commissionin työnantajille suunnatuissa parhaissa käytännöissä kerrotaan yksityiskohtaisesti, miten syrjintää voidaan ehkäistä haastatteluprosessissa välttämällä tiettyjä aiheita, kuten ikää, rotua ja siviilisäätyä. Seuraavassa on joitakin yleisiä kysymyksiä, joita on asianmukaista kysyä kaikissa tehtävissä:

 • Kerro itsestäsi.
 • Miksi olet kiinnostunut tästä työpaikasta/yrityksestä?
 • Mitkä ovat vahvuutesi/heikkoutesi?
 • Mistä ammatillisesta saavutuksesta olet ylpein?
 • Kuvaile ihanteellista työympäristöäsi.

Jos haluat apua kysymysten räätälöinnissä juuri siihen tehtävään, johon olet rekrytoimassa, tutustu esimerkkiluetteloon haastattelukysymyksistä sekä työpaikka- ja toimialakohtaisiin kysymyksiin, joita voit esittää löytääksesi oikean työntekijän yritykseesi.

Pro-vinkki: Tee muistiinpanoja heti jokaisen haastattelun jälkeen, jotta muistat kunkin hakijan vahvuudet ja heikkoudet paremmin, kun on aika tehdä lopullinen valintapäätös.

6. Tarkista referenssit

Referenssien tarkistaminen on loistava tapa saada lisätietoa, varmistaa taidot ja varmistaa, että palkkaat työntekijöitä, jotka ovat rehellisiä työkokemuksestaan ja pätevyydestään. Pyydä vähintään kolme suositusta parhaista ehdokkaistasi ja soita heille nopeasti.

Harkitse sitä, että kysyt ehdokkaiden referensseiltä kolmesta viiteen seuraavista kysymyksistä:

 • Voitko vahvistaa ehdokkaan työnimikkeen, vastuualueet, alku- ja loppupäivät jne.
 • Kuinka kauan olet tuntenut/ työskennellyt ehdokkaan kanssa?
 • Kerro, millaista on työskennellä ehdokkaan kanssa.
 • Miksi hän jätti työpaikan?
 • Mitkä ovat hänen suurimmat vahvuutensa ja heikkoutensa?

7. Pidä itsesi organisoituna

Kun rekrytoit useisiin tehtäviin tai kun yrityksesi yhteen tehtävään hakee kymmeniä hakijoita, asiat voivat käydä nopeasti ylivoimaisiksi. Järjestä rekrytointipyrkimyksesi ja pidä kirjaa mielenkiintoisista hakijoista, kun he etenevät rekrytointiprosessin läpi, käyttämällä hakijatiloja (Uusi, Tarkistettu, Puhelimitse seulottu, Hylätty jne.) ja pitämällä tarkat ja yksityiskohtaiset muistiinpanot kunkin hakijan vahvuuksista ja heikkouksista.

8. Valitse täydellinen ehdokas

Kun sinulla on useita ehdokkaita, jotka sopisivat mielestäsi hyvin yhteen, oikean henkilön valitseminen voi olla vaikeaa. Päätöstä tehdessäsi pohdi, mitä olet oppinut ehdokkaiden taidoista, persoonallisuudesta ja kokemuksesta heidän ansioluetteloistaan, haastatteluistaan ja suosituksistaan. Mieti, miten ehdokkaasi täydentävät tiimiäsi ja yrityskulttuuriasi, ja vertaa muistiinpanoja kaikkien muiden rekrytointiprosessiin osallistuneiden kanssa. On tärkeää miettiä, mitä yrityksesi tarvitsee, ja valita ehdokas, joka auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi.

9. Tee työtarjous

Kun olet valinnut parhaan ehdokkaasi, on aika tehdä työtarjous. Ennen virallisen tarjouskirjeen lähettämistä lähetä ehdokkaalle sähköpostia ja sovi aika puhelimitse tapahtuvalle keskustelulle. Ilmaise puhelun aikana innostuneisuutesi siitä, että kutsut hänet tiimiisi, ja esitä tarjouksesi ehdot, kuten palkka, edut, aloituspäivä jne. Jos ehdokas hyväksyy suullisen tarjouksesi, lähetä virallinen kirjallinen kirje. Tarjouskirjeesi tulisi kattaa kaikki se, mistä puhuitte puhelinkeskustelun aikana.

Tutustu resursseihimme houkuttelevan ja informatiivisen tarjouskirjeen kirjoittamiseen:

 • Työtarjouskirjeen muoto ja malli
 • Kuinka kirjoittaa täydellinen työtarjouskirje sähköpostitse
 • Työtarjouskirjeen näytteet

Tärkeää: Harkitse sitä, että lainopillinen asiantuntija tarkistaa tarjouskirjeesi ennen sen lähettämistä.

10. Ilmoita hylätyille hakijoille mahdollisimman pian

Vuonna 2019 tehdyn Indeed-tutkimuksen mukaan 77 prosenttia hakijoista suhtautuisi yritykseen kielteisesti, jos he eivät saisi vastausta hakemuksen jälkeen.² Jotta vältät siltojen polttamisen, ilmoita hylätyistä hakijoista heti, kun tiedät, etteivät he ole sopivia. Jos ehdokkaat ovat päässeet näin pitkälle prosessissa, anna nopea ja henkilökohtainen hylkäys puhelimitse. Ole rehellinen mutta kannustava ja anna rakentavaa palautetta, joka auttaa hakijaa ymmärtämään, miksi hänet hylättiin, ja toivota hänelle onnea työnhakuun.

11. Käsittele oikeudelliset velvoitteet

Kun palkkaat työntekijän, sinun on täytettävä useita lakisääteisiä vaatimuksia noudattaaksesi liittovaltion ja osavaltioiden työlainsäädäntöä, varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen palkkaamasi työntekijä. Vaikka on aina parasta ottaa yhteyttä lakiasiantuntijaan saadaksesi kehittyneempää apua rekrytointiprosessin oikeudellisten näkökohtien selvittämisessä, tässä on nopea yhteenveto siitä, mitä sinun on tehtävä.

Jos kyseessä on ensimmäinen palkkauksesi:

 • Hanki työnantajan tunnistenumero (EIN) hakemalla sitä IRS:n verkkosivustolta (saat numeron heti hakemuksen jälkeen!).
 • Rekisteröidy osavaltiosi työministeriössä.
 • Täytä paperit liittovaltion verojen pidättämiseksi työntekijäsi palkasta.
 • Ota työntekijöille korvausvakuutus, jos osavaltiossasi vaaditaan sitä.

Jokaista kokoaikaista työntekijää kohden:

 • Tee taustatarkastus, kun hakijasi on hyväksynyt tarjouksesi.
 • Pyydä uutta työntekijääsi täyttämään lomake I-9, jotta hän voi tarkistaa, että hänellä on oikeus työskennellä Yhdysvalloissa.
 • Pyydä työntekijää allekirjoittamaan lomake W-4, jotta hänen palkastaan voidaan pidättää oikea määrä tuloveroa.
 • Ilmoita uudesta työntekijästäsi osavaltiosi raportointiviranomaiselle 20 päivän kuluessa.

12. Täsmennä uuden työntekijän perehdytys

Hieno perehdyttämisprosessi saa uuden työntekijän tuntemaan olonsa tervetulleeksi, mutta myös auttaa luomaan perustan lojaalille ja tuottavalle työntekijälle ja antaa hänelle valmiudet menestyä uudessa tehtävässään. Anna työntekijälle ensimmäisenä päivänä kierros rakennuksessa, näytä hänelle hänen oma työtilansa ja anna hänelle yksityiskohtaiset tiedot rakennuksen käyttöoikeuksista, sähköpostin kirjautumistiedoista, tarvitsemistaan työkaluista jne.

Ota huomioon nämä muut vinkit, kun luot mieleenpainuvan perehdytysprosessin:

 • Järjestä tiimilounas ensimmäiseksi päiväksi (tai ensimmäiseksi viikoksi), jotta kaikki tiimin jäsenet voivat tutustua toisiinsa.
 • Tarjoa uudelle työntekijälle ilmainen laukku, jossa on merkkituotteita, kuten kynä, t-paita, muki jne., jotta hän voi tuntea olevansa yhteydessä brändiisi.
 • Yhdistä uusi työntekijä mentoriin, joka voi auttaa häntä siirtymään uuteen tehtäväänsä.

13. Mittaa menestystäsi

Seuraa tuloksiasi, jotta voit pitää rekrytointityökalusi vastuullisina ja varmistaa, että rekrytointi-investoinnit tuottavat tulosta. Jos haluat selvittää, miten työpaikkailmoituksesi tuottavat tulosta, luo tulosraportti Indeedin kojelaudalta. Tämä raportti sisältää työpaikkojesi saamien katselukertojen, klikkausten ja hakemusten määrän, ja se voi auttaa sinua parantamaan tulevia työpaikkailmoituksia, tunnistamaan klikkauskelpoisimmat avainsanat työpaikkakuvauksiisi ja saamaan työpaikkailmoituksesi useampiin hakutuloksiin.

Katso myös laskuri kuukausipalkka-tuntipalkaksi, jolla saat helposti laskettua kuukausipalkasta tuntipalkan tai päinvastoin tuntipalkasta kuukausipalkan.

Lisää luettavaa

Lue lisää artikkeleita

© 2024 - Nämä sivustot on tehneet Kansleri digimarkkinointi ja Google mainonta

Tarvitsetko muuttoapua? Katso Muuttopalvelu Helsinki.