Mitä työhaastattelussa ei saa kysyä

Mitä työhaastattelussa ei saa kysyä? Tätä kysymystä käymme artikkelissä läpi.

”Onko teillä kysyttävää?”

Tämä työhaastattelun loppupuolella usein toistettu lause voi saada parhaimmatkin meistä änkyttämään, kun tilanne muuttuu. Kansallisen työttömyysasteen ollessa yli 8 prosenttia terävät haastattelutaidot ovat kuitenkin tärkeämpiä kuin koskaan.

Kokeile tietojasi riippumatta siitä, etsitkö parhaillaan työtä vai et: Onko sinulla oikeat kysymykset haastattelijalle?

Tavoitteena on tietysti kysyä muutama fiksu ja harkittu kysymys, jotka osoittavat, että olet kiinnittänyt huomiota ja tehnyt kotiläksysi tutkiessasi yritystä ja haluamaasi työpaikkaa. Vähintäänkin haluat kysyä jotain.

Useimmat työnantajat ovat yhtä mieltä siitä, että ”Ei, minulla ei ole kysyttävää” on huonoin mahdollinen vastaus. ”

Kysymyksiä, joita ei pitäisi koskaan kysyä työhaastattelussa

1. Kaikki palkkaan tai etuihin liittyvät kysymykset

”Yrityksen edut [ja palkkaneuvottelut] tulevat kuvaan vasta, kun tarjous on tehty”, Sama periaate pätee sairaus- ja lomapäiviin. On parasta välttää kysymyksiä, jotka kuulostavat siltä, että oletat jo saaneesi paikan – paitsi tietysti, jos haastateltava ottaa asian esille ensin.

2. Kysymykset, jotka alkavat sanalla ”miksi?”

Miksi? Kyse on psykologiasta. Tällaiset kysymykset saavat ihmiset puolustuskannalle. Hän neuvoo muuttamaan kysymyksen, kuten ”Miksi yritys irtisanoi ihmisiä viime vuonna?”, vähemmän vastakkainasetteluksi: ”Luin irtisanomisista, joita teillä oli. Mikä on mielipiteesi siitä, miten yritys on valmistautunut tulevaisuuteen?”

3. ”Kuka on kilpailijasi?”

Tämä on hyvä esimerkki kysymyksestä, joka voi joko saada sinut kuulostamaan huomaavaiselta – tai sitten se voi mennä täysin pieleen ja paljastaa, ettet ole tutkinut yritystä lainkaan ennen haastattelua,. Ennen kuin kysyt kysymyksen, selvitä, olisitko voinut selvittää sen itse Google-haun avulla. Jos on, a) älä kysy sitä ja b) tee Google-haku ennen haastattelua!

4. ”Kuinka usein arviointeja tehdään?”

Ehkä olet huolissasi yrityksen näkemyksestäsi suorituksestasi, tai ehkä olet vain utelias, mutta älä kysy mitään yrityksen arviointi- tai itsearviointikäytäntöjä koskevista kysymyksistä. ”Se saa meidät ajattelemaan, että olet huolissasi siitä, kuinka usein negatiivista palautetta saatetaan antaa”. Pidä itseluottamuksesi ennallaan ja vältä aihetta kokonaan – tai ainakin siihen asti, kunnes saat tarjouksen.

5. ”Saanko saapua aikaisin tai lähteä myöhään, kunhan saan tunteja?”

Vaikka tekisitkin selväksi, että toivot joustavaa aikataulua, jotta voisit ottaa huomioon perustellun huolenaiheen, kuten lastesi hakemisen päivähoidosta. ”Vaikka työ- ja yksityiselämän tasapaino on tällä hetkellä hyvin suosittu huolenaihe, se ei ole palkkauspäätöstä tekevän henkilön kannalta kaikkein tärkein näkökohta”.

”Jos vihjaat jo varhaisessa vaiheessa, että olet huolissasi elämäsi tasapainosta, se voi osoittaa työnantajalle, että olet enemmän huolissasi omista tarpeistasi kuin yrityksen tarpeista.”

6. ”Voinko työskennellä kotona?”

Älä ota asiaa puheeksi, ellei sitä ole mainittu alkuperäisessä työnkuvauksessa. ”Jotkut yritykset sallivat sinun työskennellä toisinaan kotoa käsin, kun he näkevät, miten tuottava työntekijä olet”. Haastattelu ei kuitenkaan ole oikea aika pyytää erityispalveluksia. Juuri nyt sinun on ensisijaisesti myytävä itsesi heille ensin.

7. ”Haluaisitteko nähdä suositukseni?”

Haastattelu on kuin seurustelu. ”On tärkeää houkutella arvollaan ja houkutella heitä soittamaan sinulle seuraaville ’treffeille’.” Referenssien tarjoaminen liian aikaisin voi antaa viitteitä epätoivosta. Lisäksi et halua ottaa riskiä, että käytät referenssejäsi liikaa.

8. Kuinka pian ylennät työntekijöitä?

Jos henkilö kysyy tämän kysymyksen, se voi vaikuttaa ylimieliseltä ja oikeutetulta

9. Saanko oman toimiston?

Tämä on epämiellyttävä kysymys. Sitä voi tietysti miettiä, mutta vaikuttaako tällainen asia todella siihen, otatko uramahdollisuuden vastaan vai et? Jos näin on, hänen mukaansa voi olla aika miettiä prioriteetteja uudelleen.

10. Valvotteko sosiaalisia verkostoprofiilejani?

Vaikka tämä on aiheellinen huolenaihe nykykulttuurissa, se on parasta jättää sanomatta. ”Se antaa vaikutelman, että sinulla on jotain salattavaa”. Pelaa varman päälle äläkä julkaise mitään (etenkään halventavia asioita) yrityksestäsi, työtovereistasi tai työnantajistasi Facebookissa, Twitterissä – tai oikeastaan missään muualla internetissä.

Ja kyllä, vaikka et olisikaan kenenkään työkaverin ”ystävä”. Tällaiset asiat leviävät helposti.

Kysymykset, jotka sinun pitäisi ehdottomasti kysyä työhaastattelussa

1. Voitko selittää minulle kulttuurin ja antaa esimerkkejä siitä, miten yritys noudattaa sitä?

Konkreettisen näkemyksen pyytäminen yrityksen kulttuurista on avainasemassa. ”Kaikki sanovat, että heidän kulttuurinsa on loistava, mutta esimerkit todistavat sen”. Tämä auttaa sinua päättämään, haluatko työskennellä yrityksessä. Samalla useimmat haastattelijat yrittävät myös arvioida, sopisitko kulttuurisesti hyvin yritykseen.

2. Miten olet aiemmin antanut tunnustusta työntekijöillesi?

Tämä on toinen esimerkki fiksusta kysymyksestä, jossa etsitään yksityiskohtia. ”Haluat olla varma, että uusi yrityksesi arvostaa työntekijöitään”, ja että yritys arvostaa moraalia.

3. Mistä pidät eniten tässä yrityksessä?

Useimmat ihmiset puhuvat luonnostaan mielellään itsestään, joten tämä kysymys auttaa lämmittämään haastattelijaa, Barrett-Poindexter ehdottaa. Se antaa myös tärkeää tietoa siitä, olisitko tyytyväinen työskentelyyn kyseisen henkilön tai yrityksen kanssa. ”Jos haastattelijan vastaus innostaa sinua, se voi vahvistaa päätöstäsi jatkaa haastatteluprosessia. Jos vastaus on haalea, se voi antaa sinulle ajattelemisen aihetta ennen kuin päätät panostaa tulevaisuuteen täällä.”

4. Voitko antaa esimerkkejä yhteistyöstä yrityksessä?

”Tämä on hyvä kysymys tiimipelaajille”. Se ei ainoastaan osoita, että sinulla on yritykselle erittäin arvokas ominaisuus, vaan siinä päästään myös yrityskulttuurin yksityiskohtiin.

5. Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka haluaisit minun saavuttavan ensimmäisten 30, 60 ja 90 päivän aikana?

Tämä kysymys osoittaa, että olet kiinnostunut siitä, mitä voit tuoda yritykselle, eikä vain siitä, mitä yritys voi tehdä sinulle. ”Odota, että vastaus on syvällisempi kuin vain perustaitovaatimus”. ”Toivon, että haastattelija harhailee hieman ja kertoo henkilökohtaisesti niistä ominaisuuksista, joita hän suosii – ehkä jopa tarjoaa yksityiskohtia, joita voit käyttää vahvistaaksesi arvoasi myöhemmässä kiitoskirjeessä.”

Lisää aiheesta ”Mitä työhaastattelussa ei saa kysyä”