Miten valmistautua haastatteluun, jossa on käytössä persoonallisuustestit

Miten valmistautua haastatteluun, jossa on käytössä persoonallisuustestit

Haastattelut ovat usein jännittäviä tilanteita, mutta entä jos haastattelussa on mukana myös persoonallisuustestejä? Tässä artikkelissa käsitellään, miten voit valmistautua tällaiseen haastatteluun ja mitä asioita kannattaa ottaa huomioon.

Ohjeet kuinka valmistautua haastatteluun, jossa on käytössä persoonallisuustestit

Monet työnantajat käyttävät persoonallisuustestejä osana rekrytointiprosessiaan. Näiden testien avulla he pyrkivät selvittämään, miten hyvin hakija sopii tiimiin ja organisaation kulttuuriin. On tärkeää valmistautua huolellisesti tällaiseen haastatteluun, jotta voit antaa parhaan mahdollisen kuvan itsestäsi.

1. Tutustu testin tyyppiin

Ennen haastattelua on hyvä selvittää, millainen persoonallisuustesti tulee olemaan osana prosessia. On olemassa erilaisia testejä, kuten Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) tai DiSC-profiili. Tutustu testin perusteisiin ja ymmärrä, mitä eri tulokset voivat tarkoittaa.

2. Ole rehellinen

On tärkeää olla rehellinen vastauksissaan persoonallisuustesteissä. Testit on suunniteltu tunnistamaan erilaisia persoonallisuuspiirteitä, ja niiden avulla pyritään löytämään parhaiten organisaatioon sopiva henkilö. Älä siis yritä antaa vastauksia, jotka eivät vastaa todellista itseäsi.

3. Valmistaudu vastaamaan kysymyksiin

Haastattelussa saatetaan myös kysyä suoraan persoonallisuustestin tuloksista. Ole valmistautunut perustelemaan vastauksesi ja kertomaan, miten näet omat vahvuutesi ja kehityskohteesi testin perusteella.

4. Harjoittele etukäteen

Voit harjoitella persoonallisuustestejä etukäteen esimerkiksi verkossa saatavilla testillä. Näin voit tutustua testin rakenteeseen ja saada paremman käsityksen siitä, millaisia kysymyksiä saatat joutua vastaamaan.

5. Pysy rauhallisena

Haastattelu voi olla jännittävä tilanne, mutta yritä pysyä rauhallisena ja keskittyä antamaan parhaasi. Ole oma itsesi ja anna persoonallisuutesi loistaa läpi haastattelussa.

Seuraamalla näitä ohjeita voit valmistautua paremmin haastatteluun, jossa on käytössä persoonallisuustestit. Muista olla avoin ja rehellinen, ja anna parhaasi näyttää, miksi juuri sinä olet oikea henkilö kyseiseen työtehtävään.

Vältettävät virheet persoonallisuustesteihin valmistautuessa

Haastatteluihin valmistautuminen on tärkeä osa työnhakuprosessia, ja nykyään monissa haastatteluissa käytetään myös erilaisia persoonallisuustestejä. Näiden testien avulla pyritään selvittämään hakijan persoonallisuuden piirteitä ja sopivuutta tietylle työtehtävälle. Valmistautuessa persoonallisuustesteihin on kuitenkin tärkeää välttää joitakin yleisiä virheitä, jotta testit antavat mahdollisimman tarkan kuvan omista vahvuuksista ja heikkouksista.

1. Yritä olla rehellinen

Yksi yleisimmistä virheistä persoonallisuustesteihin valmistautuessa on pyrkiä antamaan ”oikeita” vastauksia sen sijaan, että olisi rehellinen omista mieltymyksistä ja käyttäytymistavoista. Persoonallisuustestit on suunniteltu tunnistamaan epärehellisyys, joten on tärkeää vastata kysymyksiin rehellisesti ja avoimesti.

2. Älä yritä manipuloida tuloksia

Toinen yleinen virhe on yrittää manipuloida testin tuloksia antamalla tarkoituksella vääriä vastauksia. Tällainen toiminta voi johtaa epätarkkoihin tuloksiin ja antaa vääristyneen kuvan omasta persoonallisuudesta. On tärkeää muistaa, että persoonallisuustestit on suunniteltu tunnistamaan tällainen manipulointi, joten on parasta olla rehellinen ja vastata kysymyksiin omien mieltymysten mukaisesti.

3. Älä stressaa liikaa

Valmistautuessa persoonallisuustesteihin on tärkeää pysyä rauhallisena ja rentoutuneena. Liiallinen stressi ja jännitys voivat vaikuttaa testin tuloksiin ja antaa virheellisen kuvan omasta persoonallisuudesta. Muista, että persoonallisuustestit ovat vain yksi osa haastatteluprosessia, eikä niiden tulokset ole ainoa asia, johon työnantaja kiinnittää huomiota.

Yhteenveto

Valmistautuessa persoonallisuustesteihin on tärkeää välttää yleisimpiä virheitä, kuten epärehellisyyttä, tulosten manipulointia ja liiallista stressiä. Rehellisyys ja avoimuus omia mieltymyksiä kohtaan ovat avainasemassa, kun pyritään saamaan mahdollisimman tarkka kuva omasta persoonallisuudesta. Muista myös, että persoonallisuustestit ovat vain yksi osa työnhakuprosessia, eikä niiden tuloksiin kannata suhtautua liian vakavasti.

Lisäresurssit: Persoonallisuustestit haastatteluissa

Jos haluat lukea lisää persoonallisuustesteistä ja niiden käytöstä haastatteluissa, suosittelemme tutustumaan seuraaviin resursseihin:

  • Psychology Today: Sivusto tarjoaa monipuolisen valikoiman erilaisia persoonallisuustestejä ja artikkeleita niiden käytöstä.
  • 16Personalities: Tämä sivusto tarjoaa ilmaisen persoonallisuustestin, joka perustuu Myers-Briggsin persoonallisuustyyppeihin.
  • Hogan Assessments: Hogan tarjoaa laajan valikoiman persoonallisuustestejä, jotka on suunniteltu erityisesti työympäristöön.